Máme dvakrát viac poistiek ako je priemer strednej a východnej Európy

02.12.2012 Bratislava

Bratislava/Viedeň 2. decembra (TASR) – Región strednej a východnej Európy (SVE) vykazuje stabilný vývoj na trhu s poisťovacími produktmi. Podiel obyvateľstva s nejakým typom poistenia majetku v rámci regiónu bol v roku 2008 na úrovni 41 % a do roku 2011 sa výrazne nezmenil, keď dosiahol 42 %. V oblasti podielu obyvateľstva s osobným poistením je vývoj podobný. V roku 2008 malo takýto typ poistky 27 % obyvateľov, zatiaľ čo v roku 2011 to bolo 26 %. Vyplýva to z výsledkov prieskumu spoločnosti GfK.

"V časoch neistoty sú ľudia opatrnejší, čo sa týka výdavkov. Poistenie je produkt s nízkym stupňom angažovanosti kupujúceho, a preto sú ľudia ochotní na kúpu tohto typu produktov rezignovať. Napriek tomu majú poistné produkty obrovský potenciál pre región ako celok, predovšetkým ak sa zamyslíme nad súkromným dôchodkovým zabezpečením," konštatuje manažér pre región SVE v spoločnosti GfK Rastislav Kočan.

V prípade skupiny s vysokým predajným potenciálom, teda ľudí vo veku do 30 rokov, má 26 % z nich osobné poistenie a až 39 % poistenie majetku. Najvyšší 30 % podiel uzavretých poistiek majú v tejto vekovej skupine poistenia vozidiel. "Existujúci potenciál však nie je ani zďaleka vyčerpaný. S tým, ako sa zvyšuje počet majetných ľudí a rastie počet áut v tomto regióne, porastie taktiež počet zmlúv na poistenie automobilu," avizuje Kočan.

Rozšírenosť poisťovacích produktov na Slovensku pritom dvojnásobne prevyšuje priemer regiónu. Je to spôsobené jednak väčšou poisťovníckou tradíciou, ako aj vyšším príjmom obyvateľstva ako priemer v SVE. Nejaký druh poistky v oblasti poistenia majetku vlastní až 80 % Slovákov. Najviac rozšírené je povinné zmluvné poistenie (57 %). Dobrovoľné havarijné poistenie má uzatvorené 13 % obyvateľov SR. Druhou najrozšírenejšou poistkou majetku je poistenie domácností, ktoré vlastní až 53 % populácie.

Slovensko je výrazne nad regionálnym priemerom aj v oblasti osobného poistenia, keďže niektorým z týchto druhov poistky je zabezpečená až polovica populácie. Najviac rozšíreným poistným produktom v skupine osobných poistiek sú životné poistky, ktoré vlastnia približne štyria z desiatich Slovákov. Ďalšiu významnú skupinu tvorí úrazové poistenie s 24-% penetráciou
 

Vyberte región